פתרונות ביומטריים

אחת הדרכים המוכרות והוותיקות לוודא זהותו של אדם היא באמצעות מאפייני גופו. בדרך הטבע אנחנו מזהים האחד את השני באמצעות חוש הראיה ויודעים להעריך שינויים במראה, כמו: תספורת, איפור וכדומה. אולם בניגוד למאפיינים המשתנים בגוף האדם, אחד האתגרים הגדולים ביותר הוא לזהות מאפיין באדם שאינו יכול להשתנות ובכך לזהות באופן חד משמעי מי עומד מולנו. המאפיין הראשון שהתגלה הוא טביעת האצבע. כולנו נתנו טביעות אצבע בשרשרת החיול, חלקנו ראינו שוטרים לוקחים טביעות אצבע וכמובן – ראינו בסרטים איך פורצים דלת מסתורית בעזרת אצבע "גנובה".  מקרים אלו יצרו סטיגמה לא טובה לענף הביומטרי ולכן מתן טביעת אצבע נתפסת כפעולה שקשורה לפלילים. אבל האמת מורכבת מעט יותר. קיימים בגוף האדם מספר מאפיינים ייחודיים, השונים מאדם לאדם ואינם משתנים עם הגיל. ניתן למנות את טביעות האצבע המוכרות, רשתית העין ,זיהוי פנים, ורידים וכו'. אם נתחקה אחרי המאפיינים האלה נקבל זהות חד משמעית של אותו אדם.

 

זיהוי טביעת אצבע
חתימה דיגיטלית בטאבלט

מעבר לפתרונות ביומטריים .

עם הקמת תשתיות אבטחת מידע לאורך השנים, מתקני הזיהוי הביומטרי החל לתפוס מקום של כבוד. שם המשתמש והסיסמא המפורסמים עוברים לאט מן העולם לאחר שהתגלה שאין ביכולתם להגן בצורה ודאית ולאמת את האדם, מה גם שפריצות על ידי האקרים חשפו שמות, סיסמאות וגם מספרי כרטיסי אשראי. אפשר רק לדמיין את הנזקים שנוצרו. בכל מקום בו נדרשת בקרת כניסה חזקה (יותר משם משתמש וסיסמא), נמצא קורא ביומטרי. אם אותו האקר יפרוץ למאגר טביעות האצבע הוא יקבל בליל של נתונים חסרי משמעות עבורו. חשוב להבין בהקשר הביומטרי שהמאגר הביומטרי שבודק את זהותכם אינו אלא קובץ בינארי ממוחשב שאינו מאחסן את תמונת טביעת האצבע אלא משווה בין פרופיל טביעת האצבע לפרופיל הממוחשב הקיים במאגר. אם קיימת התאמה, אתם מוזמנים להיכנס. לצורך העניין, לא ניתן בהנדסה לאחור להפיק מהקובץ הבינארי את תמונת טביעת האצבע.

הזיהוי הפיזי והזיהוי ההתנהגותי .

חשוב להבין בהקשר הביומטרי שהמאגר הביומטרי שבודק את זהותכם אינו אלא קובץ בינארי ממוחשב שאינו מאחסן את תמונת טביעת האצבע אלא משווה בין פרופיל טביעת האצבע לפרופיל הממוחשב הקיים במאגר. אם קיימת התאמה, אתם מוזמנים להיכנס. לצורך העניין, לא ניתן בהנדסה לאחור להפיק מהקובץ הבינארי את תמונת טביעת האצבע.

התחום הזיהוי הביומטרי מתחלק לשני חלקים. הזיהוי הפיזי, עליו הרחבנו והזיהוי ההתנהגותי. גם אופן ההתנהגות של אדם ניתן לזיהוי. לדוגמא: מהירות הקלדה, סגנון חתימה, עוצמת וגוון קול.

חשבתם פעם למה סירי, לדוגמא, יודעת לזהות רק את הקול שלכם לביצוע דו שיח מרתק ולא של אדם אחר? זהו בדיוק זיהוי דפוסי התנהגות ביומטרית. על סמך 'צבע' הקול שלכם המערכת מזהה אתכם.

זיהוי אצבעות כף היד
זיהוי פנים

הפתרונות הביומטריים ברפואה .

במציאות של ימינו רופאים חותמים על המרשמים באמצעות טביעת אצבע, כניסה מאובטחת למקומות רגישים נעשית תוך אבטחה ביומטרית באמצעות: טביעות אצבע, זיהוי פנים או קשתית העין. כניסות למחשבים נעשית תוך שימוש בטביעת אצבע כאמצעי לזיהוי והגנה ואפילו חלק נרחב מבעלי הסמרטפונים שומרים על פרטיותם תוך שימוש באמצעים כאלו, כך שהשימוש באמצעי זיהוי ביומטריים הולך ומתרחב במהירות.

ומה צופן העתיד בתחום הזיהוי הביומטרי?.

שיטות אלו ימשיכו לקחת תפקיד הולך וגדל בעולם השואף לפרטיות ולזיהוי חד משמעי. החל מממצלמות בסופר שיזהו אותנו בכניסה ויאחלו לנו קנייה נעימה ללא צורך בשליפת הארנק בקופה, ועד שיטות מתוחכמות לאיתור ושליפת אנשים מסוכנים מתוך קהל. תהליך זיהוי הפנים באמצעות סמרטפונים הולך ומשתכלל וגם איכות קריאת טביעת האצבע שלהם משתפרת.

כיום קיימת אף טכנולוגיה חדשנית לקריאת טביעת אצבע ללא מגע כלל: העברה זריזה של כף היד מעל לקורא הביומטרי (Touchless) מספיקה לזיהוי ודאי של האדם. פיתוח זה מאפשר זיהוי פרטני מהיר של קהלים גדולים, לדוגמא – בכניסה לאירועי ספורט. גם העברת זיהומים מאדם לאדם כמובן נמנעת בדרך זו.